2014. december 29., hétfő

NFL rájátszás előtt

Magyar idő szerint ma hajnalban kialakult a 2014/15-ös NFL szezon rájátszásának képe.




Mint korábbi posztomban részletesen kifejtettem, az AFC főcsoportban négy csapat is versengett még a rájátszásba jutásért. Elvileg legalábbis. Nem sok igazán meggyőző teljesítményt láthattunk tegnap.

A legjobb helyzetből a San Diego Chargers indult, de elképesztően rosszul, ötlettelenül játszottak a meglehetősen jó napot kifogó Kansas City Chiefs ellen - akik egyébként a legrosszabb helyzetből indultak (Chiefs-Chargers: 19-7). Szinte hihetetlen egyébként, de a Chiefs egyik receivere sem szerzett idén elkapott touchdownt. Bár nyögvenyelősen kezdett, végül csak sikerült győznie a Houston Texans-nak a Jacksonville Jaguars ellen (23-17), így már csak a többi eredményt kellett figyelniük. A Baltimore Ravens jó pozícióból vágott neki az utolsó fordulónak, de nagyon gyengén kezdett a Cleveland Browns ellen. Igazi defense háború alakult ki a két csapat között, melynek a végén a Ravens teljesen felőrölte ellenfelét (20-10). Így a négy csapat közül, az AFC hatodik helyén a Ravens jutott rájátszásba.

A Denver Broncos csúnyán kiütötte az Oakland Raiders csapatát (47-14), ezzel a Broncos kivívta a first-round bye jogát, azaz azt, hogy nem kell a rájátszás Wild Card körében pályára lépnie. Másodikként jutottak az AFC rájátszásába.

Az utolsó alapszakasz-forduló előtt is kétségtelen volt már, hogy a New England Patriots első helyen jut rájátszásba, azaz az összes AFC mérkőzését (értsd: a rájátszás összes meccse, kivéve a Super Bowl) a Foxboroban játszák le - ez a home-field advantage. Ennek a ténynek a biztos tudatában nem meglepő, hogy eleve 7 kezdőjátékos nem volt benne a keretben - később még több ült le, többek között Brady-t helyett is Garoppolo játszott. A kőkemény Bills védelem ellen ez nem volt elég, nyert a csoportrivális 17-9 arányban - ami nyilván az égvilágon semmit sem befolyásolt.

A legizgalmasabb mérkőzés az AFC North showdownja volt, a Pittsburgh Steelers és a Cincinnati Bengals összecsapása. Mindkét csapat már biztos résztvevője volt a rájátszásnak, de a csoportgyőzelem nagy presztízsnek számít arrafelé - is -, így előre tudni lehetett, hogy jó mérkőzésre számíthatunk. Végül a Steelers 27-17 arányban nyerni tudott, meghódítva így a csoport első helyét és a rájátszás harmadik pozícióját.

Az AFC főcsoport rájátszásába jutott csapatok tehát:
1. New England Patriots - home field advantage, first-round bye
2. Denver Broncos - first-round bye
3. Pittsburgh Steelers - wild card
4. Indianapolis Colts - wild card
5. Cincinnati Bengals - wild card
6. Baltimore Ravens - wild card

Az AFC első Wild Card mérkőzését a Pittsburgh Steelers vívja majd a Baltimore Ravens ellen. Amennyiben a Ravens nyer, a divizió körben utazik a Patriots-hoz, amennyiben a Steelers jut tovább onnan, akkor megy vendégeskedni Denverbe.
A másik Wild Card meccset a Colts vívja a Bengals ellen. Bármelyik csapat vívja is majd ki a továbbjutást, attól függ, hogy melyik "ágra" kerül, hogy a másik mérkőzésen ki jut tovább. Amennyibe a Steelers nyer a másik Wild Card meccsen, akkor a győztes Foxboroba megy, míg a Ravens győzelme esetén a Mile High-ba.

Peyton Manning - Denver Broncos

Az NFC főcsoport legfontosabb mérkőzése kétségtelenül az NFC déli csoportjának döntője, a Carolina Panthers és az Atlanta Falcons összecsapása volt. Nos, a Falcons gyakorlatilag csak asszisztálni tudott a Panthers játékához, egy pillanatra sem érződött, hogy akár egy cseppnyi esélyük lenne a győzelemre. 34-3 arányban ütötte ki őket a Carolina és jutott így a csapat negyedik helyen az NFC rájátszásába.

A Green Bay Packers és a Detroit Lions csoportdöntőjének (NFC North) lényegében egy célja volt, a first-round bye kiharcolása. Nagyot meccselt a két csapat, végül a Packers offense ellenállhatatlanabbnak bizonyult és 30-20-ra legyőzték a liga egyik legjobb védelmét. Pedig volt riadalom rendesen a sajtfejűen oldalán, Aaron Rodgers sérülés miatt az öltözőbe vonult menet közben - de aztán visszatért és nyert egy meccset. A Green Bay ezzel második helyen jutott a rájátszásba és pihen az első héten, míg a Lions hatodik helyet szerezte meg a rájátszás mezőnyében és Wild Cardra kényszerül.

A Seattle Seahawks-nak gyakorlatilag "csak" nyernie kellett, hogy első helyen végezzenek az NFC alapszakaszában. A csoportrivális St. Louis Rams nem is bizonyult túl komoly kihívásnak, a Seahawks 20-6 arányban nyerni tudott és ezzel megszerezték a home field advantage jogát. Ahogy a mérkőzést követően megjelent a Facebookon: Az NFC-ben Glendale-be Seattle-ön keresztül vezet az út.

A Dallas Cowboys viszonylag könnyűnek ígérkező zárófordulóra készült - és ez ténylegesen így is alakult. Elképesztő könnyedséggel, 44-17 arányban győzték le a Washington Redskins-t. Dallas-ban hiába várták, hogy a Packers/Lions duó döntetlenezzen vagy a Seahawks elbotoljon az utolsó játéknapon, így harmadikként jutottak a rájátszásba.

Az Arizona Cardinals-nak sem volt oka túlidegeskedni a mérkőzést. Biztos helyük volt a rájátszásban és first-round bye-ra a Seahawks bukása esetén volt sanszuk - ami lássuk be, nem volt túl valószínű. Így aztán az is belefért, hogy az egyébként végre jól játszó San Francisco 49ers ellen kikapjanak 20-17 arányban.

Az NFC főcsoport rájátszásába jutott csapatok tehát:
1. Seattle Seahawks - home field advantage, first-round bye
2. Green Bay Packers - first-round bye
3. Dallas Cowboys - wild card
4. Carolina Panthers - wild card
5. Arizona Cardinals - wild card
6. Detroit Lions - wild card

Az NFC főcsoport első Wild Card mérkőzését tehát a Dallas Cowboys és a Detroit Lions vívja meg egymással. A Cowboys győzelme esetén utazik Green Baybe, míg ha a Lions győzedelmeskedik, akkor a Seahawks vendégei lesznek.
A másik NFC Wild Card meccsén a Carolina Panthers és az Arizona Cardinals csap össze a Panthers otthonában. Ahogy az AFC esetében is elmondtam, itt is igaz, hogy a másik Wild Card meccs eredményétől függ, hogy ennek a párosításnak a győztese hol játsza a divizió összecsapást. Amennyiben a másik meccset a Cowboys nyeri, a győztes Seattle-be utazik, míg a Lions győzelme esetén Green Baybe.

Russell Wilson - Seattle Seahawks

Most, itt a rájátszás küszöbén megengedek magamnak egy kis esélylatolgatást is.

Ravens @ Steelers
(AFC Wild Card)
Szerintem a Pittsburgh sokkal nagyobb erőt képvisel, a Ravens offense-e kicsit ad hoc-nak tűnik, ha összejön néhány nagy játék, akkor tudnak haladni, ha nem, akkor three-and-out. Azt gondolom tehát, hogy a mérkőzést a Steelers fogja megnyerni és a Denver Broncos ellen játszák a rájátszás második körét.

Bengals @ Colts
(AFC Wild Card)
Sokkal nehezebb kérdésnek érzem megtippelni ennek a meccsnek a végkimenetelét. Minden azon múlik szerintem, hogy Andrew Luck és az indianapolis-i offense milyen napot fog ki. A két védelmet nagyjából azonosan erősnek érzem, viszont egy jól játszó Colts-offense, azt gondolom, felülmúlja a Cincinnati támadó alakulatát. Az Indianapolis Colts-ra rakom a voksomat, úgy gondolom, ők jutnak tovább és utaznak majd New Englandbe.

Lions @ Cowboys
(NFC Wild Card)
Két egymáshoz nagyon jól illeszkedő csapatról van szó. Szerintem a Lions védelme jobb, mint a Cowboys-defense, azonban a dallas-i támadósor jobb, mint amivel Detroitban büszkélkedhetnek. Azt gondolom, hogy amennyiben valamelyik csapatrész extrán jó napot fog ki (legyen az akár a special team is), mérkőzést dönthet el. Úgy tippelem, hogy a Dallas Cowboys jut tovább a párharcból és utazik jövő hétvégén Green Baybe. (Mindenzt mondom úgy, hogy jobban örülnék egy detroiti győzelemnek.)

Cardinals @ Panthers
(NFC Wild Card)
A Carolina Panthers - amikor jó napot fog ki - nagyon meggyőző tud lenni. Az utolsó hétvégén a 49ers teljesen szétfutotta az arizónai védelmet és azt gondolom, hogy erre a Panthers offense is ugyanennyire képes lehet. Ugyanakkor, ha sikerül kitalálni valamit a Cardinals-nál a futások ellen, akkor gondban lehet a Panthers. Ettől függetlenül a Carolina Panthers győzelmére tippelek és arra, hogy ők utaznak a Divisional Round mérkőzésére Seattle-be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése