2014. október 17., péntek

Javított a Hurricanes a HFL-ben

Sokan, főleg a szkeptikusok és a rosszakarók töprengtek azon, hogy vajon a Budapest Hurricanes fel tud-e majd állni a – valljuk be – méretes pofontól, amit a CowBells ellen két hete elszenvedtek.
Csapaton belül azonban ez nem is lehetett kérdés. Azt gondolom, kellett ez a pofon – még ha nem is lett volna szükség ekkorára – és a lehető legjobbkor csattant a címvédő arcán. A srácok sokkal motiváltabbak lettek, ismét rájöttek arra, hogy megfelelő eredményt csak kemény munkával lehet elérni.

Ezzel a mentalitással készült a Hurricanes egész héten és utazott múlt szombaton Győrbe, hogy a Sharks ellen korábban elmaradt mérkőzését pótolja.



Tavaly már kifejtettem a véleményemet arról a jelenségről, amikor egy csapat arra kényszerül, hogy több más egyesületből szedje össze a kellő számú játékost, így ismét erre kitérni nem tartom fontosnak. Sajnálom is a győri edzői alakulatot, hiszen nem tudják érdemben felkészíteni a csapatot sem a bajnokságra, sem pedig az egyes mérkőzésekre. A meccs után hosszan beszélgettem a Sharks egyik edzőjével és ő is elég keserűen értékelte a helyzetüket. Egy megoldás létezhet, ha nagyon keményen lerohanják a helyi médiát és mindent megtesznek annak érdekében, hogy összegyűjtsenek egy csapatra való játékost. Akiket aztán meg is tartanak. A Sharks vezetőedzője, Grátz Vili már több alkalommal kifejtette, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak a játékosok toborzása és megtartása terén a vidéki csapatok. Nagyon drukkolok nekik, hogy sikerüljön valami előrelépést produkálniuk, mert azt gondolom, hogy így nem sokra megy egy csapat még rövid távon sem, nemhogy hosszútávon.

Mindenesetre a Sharks 0-3-as mérleggel vágott neki a mérkőzésnek és azzal a tudattal, hogy a címvédő ellen kell játszaniuk, ráadásul egy olyan címvédő ellen, akinek feltétlenül fontos hozni a mérkőzést és bizonyítani saját maguknak. Nem jó kilátások.
Ahogy azt várni is lehetett, a Hurricanes lehengerlő offense-ze beindult és a meccs végéig meg sem állt, 7 touchdownt szereztek. A védelem kicsit döcögősebben, de a legutóbbi mérkőzéshez képest kategóriákkal jobban teljesített. A legnagyobb problémát a defense-ben az jelentette, hogy rendre 3. és 4. downoknál hibázott valaki, ami egy következő sorozatot engedélyezett a hazaiaknak. Az első hazai pontokra három drive-ot kellett várni, amikor is Bencsics Márk interceptionjét követően támadhatott a Sharks. Érdekes egyébként, hogy az elmúlt mérkőzések mindegyikében az ellenfél majdnem minden labdaszerzést pontokra tudott váltani. Keményen kell dolgoznunk ezek szerint azon is, hogy sikerüljön az elvesztett momentumot visszafordítani.
Megnyugtató vezetés tudatában, a második félidőben mind az offense, mind pedig a defense oldalán egyre több lehetőséget kaptak a cserejátékosok is. Volt aki kifejezetten élt is ezzel a lehetőséggel, Forgó Gergely rookie linebacker a negyedik negyedben forced fumble-t okozott, Czirók Márton pedig 3 irányító drive-jából előbb egy pass TD-t szerzett, majd egy 91 yardos futással tette fel az I-re a pontot.


A könnyed, jó hangulatú mérkőzésen egyedüli stressz-faktort a játékvezetés jelentette, kulcsfontosságú szituációkban finoman szólva is vitatható döntéseket hozva (a mérkőzésről készült video sok esetben a „vitatható” döntést a „teljesen értelmezhetetlen” kategóriába helyezte át). A Hurricanes kereken 100 yard büntetést kapott például.

A győri összecsapással a Hurricanes és a Sharks is utolérte mérkőzésszámban a HFL mezőnyét.  Győzelmével a Hurricanes visszaszerezte első helyét a tabellán (hiszen legyőztük a HFL nyitómérkőzésén a Docler Woles-ot).

1. Budapest Hurricanes 3-1
2. Docler Wolver 3-1
3. Újbuda Rebels 2-2
4. Győr Sharks 0-4

Ezen a héten vasárnap eldőlhet a döntő résztvevőinek kiléte. Amennyiben papírforma eredmények születnek, azaz a Wolves megveri a CowBells-t és a Hurricanes hazai pályán győzni tud a Sharks ellen, úgy a tavalyi döntőt megismételve Hurricanes-Wolves finálét láthat a közönség – az utolsó forduló eredményeitől függetlenül. Az Újbuda Rebels csak egy olyan forgatókönyvben bízhat, hogy legalább az egyik favorit elbukik. Amennyiben a CowBells tudja legyőzni a Wolves-ot, akkor az utolsó fordulóban dől el minden, akár még körbeverés is kialakulhat a három csapat között és akkor az egymás ellen elért pontkülönbségek lesznek a döntők. A Hurricanes veresége esetén is az utolsó fordulóban dől el a döntőbe jutás sorsa, ekkor a Rebels abban az esetben döntős, amennyiben a Wolves legyőzi a Hurricanes-t. Ha a papírforma borul és mindkét esélyes vereséget szenved, akkor az utolsó fordulót három csapat 3-2-es mérleggel kezdi. A CowBells Sharks elleni győzelme esetén döntőbe jut és melléjük a Wolves-Hurricanes kvázi playoff mérkőzés győztese csatlakozik.
Az esélylatolgatásokból a Sharks-ot teljesen kihagytam, ugyanis a hétvégi vereségükkel már matematikai esélyük sincs a döntőbe jutásra.

Fentiek alapján azt gondolom, nem túlzás kijelenteni, hogy a jelenlegi hétvégének még nagyobb fontossága van a csapatok számára, mint az utolsó hétnek. Biztos vagyok benne, hogy a Hurricanes és a Wolves is azon fog dolgozni, hogy minél előbb bebiztosíthassa helyét a döntőben, hogy aztán az egymás elleni meccsük az utolsó fordulóban a Rozsnyai úton már „csak” presztízsmérkőzés legyen, komolyabb tét nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése