2013. november 17., vasárnap

Magyarország trónján

Tavaly azt mondtuk, a Budapest Hurricanes az ország egyik legjobb csapata. Akkor ősszel junior és felnőtt szinten is ezüstérmesek lettünk, mindkét esetben a Budapest Wolves mögött. Kétség sem fért hozzá, hogy 2012 legjobb amerikai football sportszervezete Magyarországon a Budapest Wolves volt. Idén fordult a kocka, mindkét színtéren megnyertük a bajnokságot.




A felnőtt bajnokság megnyeréséről ugye már szóltam, ma pedig sor került a junior bajnokság döntőjére. Ellenfelünk az alapszakaszt veretlenül záró (többek között a Hurricanes ifjait is legyőző) Újpest Bulldogs volt.
Kedvelem őket, a játékosaik és a csapatvezetők között is nagyon kedves ismerőseim vannak.
Azonban ez a nap nem az övék volt.


A mérkőzést a Bulldogs kezdte, és egy remek defensive stand után gyorsan 3&out lett a Bulldogs 25 yardos vonalán. Hatalmas meglepetésre a vendégek úgy döntöttek, egy fake puntot kísérelnek meg. Éredekes döntés volt a mérkőzés ezen szakaszában, talán túlzott kockázatot is vállalt Paczuk Laci vezetőedző. Főleg, hogy sikertelen volt a kísérletük. Támadhatott a Hurricanes, de nekik sem volt elég a négy kísérlet first down-t elérni. A következő támadó sorozatban viszont a Bulldogs néhány hosszabb passz és a secondary esetlensége miatt végigmasírozott a pályán és 7-0-s előnyt szerzett.
Ezt követően viszont a Hurricanes is beindult. A 7 pontra 48 ponttal válaszoltak, a negyedik negyed derekán pedig a mercy rule is hatályba lépett.
A Hurricanes juniorjai minden szintéren nagyot alkottak. A védelem és a special team is labdákat szerzett, melyeket az offense rendre pontra váltott (talán egy alkalommal kellett csak puntolniuk a fiúknak). A pontszerzésben a special team is kivette a részét, a második félidő nyitott kickoff-ját touchdownra hordták vissza srácaink.
A turnoverek (időnként back-to-back) látványosan felőrölték a Bulldogs ifjait, ráadásul agyrázkódás gyanúja miatt elvesztették az irányítójukat is. A Bulldogs védelem például az alapszakaszban összesen 47 pontot szenvedett el, a mai napon ennél többet kaptak.
Az egész mérkőzés, illetve a körülmények engem a tavalyi HFL szezonunkra emlékeztetett, amikor az alapszakaszban meg tudtuk verni a nagy rivális Wolves-ot, majd a döntőben hatalmas vereséget szenvedtünk, mert fejben széthullott a csapat. A tavalyi HFL meccsre vonatkozóan Bencsics Márk többször is lenyilatkozta, hogy bármit is csinálhattunk volna, azt a meccset nem tudtuk volna megnyerni, az egy olyan nap volt. Kicsit ezt éreztem most a Bulldogs-on is, bármit tehettek volna, ezen a meccsen esélyük sem volt nyerni.
Mindent együttvéve egy nagyon kemény, de tiszta mérkőzést láthattunk, ráadásul azt gondolom, hogy egy meglepően nagyszámú és remek közönség előtt.
Szívből gratulálok a srácoknak és edzőiknek az áldozatos munkájukért!

A bajnok edzői stáb (balról jobbra):
Danku Dávid, Kovács Gábor, Varga Tibor, Bencsics Márk, Szobonya Bence, Szúcs Máté
Ezzel idén minden korosztályban bajnokok lettünk, így a kérdés lezárult: 2013 legjobb amerikai football sportszervezete Magyarországon a Budapest Hurricanes.


Egyébként nagyon elgondolkodtató jelenség - már korábban több alkalommal is írtam erről -, hogy idén az összes itthoni bajnokságot fővárosi csapat nyerte meg. Ráadásul a vesztes csapatok többsége is budapesti. Lássuk csak!

HFL - Bajnok: Budapest Hurricanes, Runner-up: Budapest Wolves
Magyar Divizió 1 - Győztes: Budapest Cowboys, Runner-up: Dunaújváros Gorillaz
Magyar Divizió 2 - Győztes: Újpest Bulldogs, Runner-up: Újbuda Rebels 2
Magyar Junior Kupa - Bajnok: Budapest Hurricanes, Runner-up: Újpest Bulldogs

Ez azt jelenti, hogy a négy versenysorozat nyolc döntős résztvevője közül mindösszesen egy, a Dunaújváros Gorillaz képviseli a vidéki csapatok sorát. Ez a centralizáció viszonylag régen megfigyelhető már, de talán ilyen súlyos fővárosi fölénnyel ha jól emlékszem, még nem találkoztunk. A vidéki csapatok képviselői rendszeresen panaszkodnak arra, hogy nincs elég jelentkező, illetve nehezen tudják megtartani a csapathoz csatlakozó játékosokat. A vidéki csapatok - számomra úgy tűnik - leszállóágban vannak. Ahhoz, hogy fenn tudjanak maradni és érdemben tudják felvenni a versenyt (vagy versenyben tudjanak maradni) a folyamatosan fejlődő fővárosi csapatokkal, komoly munkába kell kezdeniük. 
Egyúttal a budapesti csapatok hosszú távú fejlődését is veszélyezteti egy jelenség: az agglomerációban megjelenő újabb és újabb kis csapatok. Nem hiszem, hogy ez a sportág céljait szolgálná - de ezt a problémát majd szövetségi szinten kell megoldani. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése