2013. január 10., csütörtök

New Years Cup 2013 - Nyilatkozatok 4


Most szombaton és vasárnap (azaz 2013. január 12-13-án) immáron negyedik alkalommal megrendezésre kerül az újév első field lacrosse tornája a kontinensen, a New Years Cup.

Az interjúsorozat negyedik, egyben utolsó vendége Szabó Ákos, a Budapest Blax Lacrosse Egyesület egykori játékosa, jelenlegi vezetőedzője.




FRANCESCO's SPORTS (FS): Hogy érzed, felkészült a Budapest Blax a New Years Cupra? Mennyi játékos vállalta a játékot, számíthatsz mindenkire?
SZABÓ ÁKOS (SzÁ): Igen, a felkészülés sokkal jobban sikerült, mint a belgrádi tornára. Az ember persze sosem lehet maradéktalanul elégedett, most is lehetett volna optimálisabb pár dolog, de semmi áthidalhatatlan probléma nem akadályozott minket és a sérülések is elkerülték a csapatot. Összesen 15 játékossal vágunk neki a tornának, 2 "idegenlégiós" segítségével. Egyikük a tavaly tavaszi egyetemi szemesztert Budapesten töltő és a tavalyi osztrák bajnokságot velünk végigküzdő német Roland Wittmann. Személye nem csak a csapat moráljára van áldásos hatással, hanem egy hatalmas munkabírású, remek middie-t is nyerünk vele. Másik légiósunk szintén német. Christian Link az ősz elejétől készül velünk, ő a SOTE hallgatója. A Blaxben a belgrádi tornán mutatkozott be, ő is middie-t játszik, játékstílusa, felépítése kísértetiesen hasonlít Rolandéra.

A Budapest Blax Belgrádban
FS: Terveztél valami szakmai újítást vagy az eddig megtanult, begyakorolt dolgokat folytatjátok?
SzÁ: Abszolút. Nem csak, hogy terveztem, folyamatosan úgy tervezek, tornáról tornára, hónapról hónapra, hogy mindig továbblépjünk nem csak egyéni képességekben, hanem csapatszinten taktikai- stratégiai fejlettség terén is. Nagyon magasak az elvárásaim a csapattal szemben a srácok képességei miatt. Úgy gondolom, hogy sosem lehet elégedett magával egyetlen csapat sem, bármilyen eredményei is legyenek. Védekezésben mindig van hova tovább javítani a kohéziót, támadásban pedig egyre összetettebb taktikai formációk használata kell, hogy számunkra standarddá váljon a jövőben. Remélem a kupa két napja alatt sok biztató dolgot fogok látni, az edzéseken látottak alapján reménytkeltőnek mondanám a helyzetünket.


FS: Az eredményeken felül van-e valami speciális elvárásod a rendezvénnyel, a csapattal és a játékosaiddal kapcsolatosan?
SzÁ: Mint mindig, csapattól és egyúttal a Blax játékosaitól is a feltétel nélküli küzdelmet várom el minden mérkőzésen ellenféltől függetlenül. A keret minden tagja egyformán értékes, de van 2-3 játékos, akiknek ez a kupa nagyszerű lehetőség lesz arra, hogy tudásuk legjavát nyújtva nagyot villantsanak és a nálunk jóval fejlettebb lacrosse kultúrával rendelkező országokból érkező játékosok között is nevet szerezzenek maguknak. A rendezvénnyel kapcsolatban úgy gondolom, hogy minden adott ahhoz, hogy Magyarország eddigi lacrosse történelmének legszínvonalasabb 2 napja elé nézzünk. Férfiak és nők egyaránt pályára fognak lépni, összesen 10 csapat 16 mérkőzésen 20 órányi játékidővel, ezek között több olyan remek tudású csapattal, akikkel még sosem volt alkalmunk játszani sem, nemhogy vendégül látni őket. Remélem a játékosok és a nézők is nagyon fogják élvezni a vasárnapi hagyományteremtőnek szánt ügyességi versenyt, amely része lesz többek között a leggyorsabb lövéssel rendelkező játékosok versenye. Ebben remélem a csapat egyik támadója, Urbán Dávid korábban a pályán tapasztalt hálószaggató bombái közül több feketén-fehéren a radar mérőszámai által bebizonyítja, hogy a belgrádi tornán nem anyaghiba okozta azt a balesetet, amikor Dávid blokkolt lövése után használhatatlanra deformálódott az önfeláldozó belgrádi játékos sisakja. Ilyet az ott jelenlévők közül soha nem tapasztalt senki sem, pedig ex-profi kanadai játékos-edző is volt a torna résztvevői között ...
Annyit még megemlítenék, hogy a szombati napon Magyarország első olyan lacrosse mérkőzésére kerül sor, amelyen két magyar csapat vesz részt. Nagyon jó házigazdái szeretnénk lenni természetesen a Debrecen Hornets csapatának is a többi mellett, de szombaton 18:20-tól 19:40-ig minden barátságot félretéve egy hatalmas küzdelemre készüljenek fel !


FS: Mennyire várod az eseményt?
SzÁ: Szerintem nem kell ragoznom mennyire várom már a hétvégét, hónapok óta "vágom a centit", számomra, számunkra ez a hétvége A HÉTVÉGE. Nagyon szeretünk játszani gyakorlatilag bárhol, de hazai pályán mindig különös érzés pályára lépni. Évente nem sok mérkőzést játszhatunk Budapesten sajnos különböző okok miatt, ezért ez az alkalom egészen speciális mindig, most pedig a körülmények miatt még ennél is feldobódottabb állapotban várjuk a New Years Cup idei kiírását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése