2012. július 22., vasárnap

Lacrosse EB

Már jókora elmaradásban vagyok, hiszen történt a közelmúltban néhány olyan sportesemény, amiről mindenképpen illett volna beszámolnom. Az egyik ilyen az Amsterdamban rendezett Lacrosse European Championship.



Kicsit keserű szájízzel gondolok az eseményre, ugyanis tavaly még nagyon úgy terveztem (úgy terveztük), hogy ezen az Európa-bajnokságon már Magyarország is ott lehet. Sajnos főleg anyagi okok miatt ez meghiúsult, mindent együttvéve megközelítőleg 7000 eurót kellett volna összegyűjtenünk, ami gyakorlatilag lehetetlen feladatnak bizonyult.

Mindenesetre Magyarország nélkül is megrendezésre került a bajnokság.
A férfiaknál 17, a nőknél 12 csapat indult.

Bár az illem nem ezt diktálná, de kezdjük először a férfiakkal.
A 17 csapatos mezőnyt három csoportra osztották a szervezők. A kék csoportban Anglia, Finnország, Németország, Írország, Hollandia és Svédország kapott helyet. A lila csoportban Belgium, Csehország, Olaszország, Skócia, Spanyolország és Svájc küzdött. A zöld csoportot Franciaország, Izrael, Norvégia, Szlovákia és Wales nemzeti csapata alkotta.
A csoportokban mindenki játszott mindenkivel először és ezáltal kialaultak a csoportok végeredményei. A kék csoport első két helyezettje, valamint a lila és a zöld csoport elsői automatikusan a negyeddöntőbe jutottak. A zöld és a lila csoport második és harmadik helyezettjei pedig a kék csoport 3-6. helyezettjeivel játszottak a rájátszásba jutásért.
Így alakult ki a negyeddöntők párosítása:
Skócia vs Svédország
Izrael vs Hollandia
Németország vs Írország
Anglia vs Finnország
Talán az EB legnagyobb meglepetése volt, hogy - a briteket leszámítva - a legnagyobb európai lacrosse múlttal rendelkező Csehország nem jutott rájátszásba, ők Hollandia ellen maradtak alul 9-8 arányban a negyeddöntőbe jutásért folytatott mérkőzésen.
A negyeddöntőkben Svédország egy rendkívül szoros mérkőzésen 12-11 arányban nyerni tudott Skócia ellen, a házigazda Hollandia kiütötte (18-3) Izraelt, Írország egy rendkívül gólgazdag mérkőzésen 15-12-re nyert Németország ellen és a végső győzelemre is esélyes Anglia könnyedén, 14-5 arányban győzte le Finnországot.
Az elődöntőben aztán Anglia megismételte a korábbi teljesítményét, szintén 14-5 arányban verte meg Hollandiát, Írország pedig 13-8-ra győzött a svédek ellen.
Az Európa-bajnokság ezzel azt a döntőt hozta, ami papírforma szerint megjósolható volt, Anglia játszott Írország ellen  és az angolok magabiztos, 15-5 arányú győzelmet arattak és ezzel Európa-bajnokok lettek.
A férfi bajnokság végeredménye:

  1. England
  2. Ireland
  3. Sweden
  4. Netherlands
  5. Germany
  6. Scotland
  7. Finland
  8. Israel
  9. Czech Republic
  10. Wales
  11. Switzerland
  12. Slovakia
  13. Italy
  14. Norway
  15. Belgium
  16. France
  17. Spain

Most pedig lássuk a nőket.  Mint említettem, 12 női csapat indult, ők két hat csapatos csoportban kezdték meg a menetelést a bajnoki cím felé. A piros csoportot Csehország, Finnország, Lettország, Skócia, Svédország és Wales alkotta. A sárga csoportban Ausztria, Anglia, Németország, Írország, Hollandia és Svájc kapott helyet.
A csoportkörben minden csapat játszott minden csoportellenfelével egy-egy mérkőzést és a csoportok első négy helyezettje jutott rájátszásba.
A negyeddöntők párosítása így az alábbaik szerint alakult:
Írország vs Wales (3-20)
Hollandia vs Skócia (5-17)
Németország vs Csehország (12-11)
Anglia vs Svédország (27-0)
Egyből szembetűnő Anglia 27-0-ás győzelme, ami különbség és lőtt gólok tekintetében is rekord a női válogatott lacrosse történelemben. Anglia válogatottja egyébként elképesztő formában játszott a csoportkör alatt, minden mérkőzésén 20 pontnál többet szerzett, egyedül Ausztria lányai játszottak velük egy angol szemszögből nézve szoros 9-1-es mérkőzést. Az is szembetűnő, hogy a négy elődöntős csapatból 3 brit nemzetiségű és megkockáztatom, hogy a négyes brit döntő csak azért nem jött össze, mert ugyebár az egyik negyeddöntőt Írország és Wales egymás ellen játszotta. Elképesztő a brit fölény a női lacrosse-ban.
Az elődöntők párosítása is papírforma eredményeket hozott, Wales 7-4 arányban nyerni tudott Skócia ellen, Anglia pedig 20-3 arányban ütötte ki a németeket.
A döntőben aztán Anglia a szomszédos Wales ellen a torna angol mércével mérve legszorosabb meccsét játszotta és 11-5 arányban megnyerte az Európa-Bajnokságot.
A női bajnokság végeredménye:

  1. England
  2. Wales
  3. Scotland
  4. Germany
  5. Czech Republic
  6. Sweden
  7. Netherlands
  8. Ireland
  9. Finland
  10. Austria
  11. Switzerland
  12. Latvia

Ezúton is szeretnék gratulálni Ausztria lányainak (akikkel igen jó kapcsolatot ápolunk) a teljesítményükhöz, akarásukhoz és eredményeikhez!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése